Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Θερινών ¨ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΩΝ» 2025,τουΤμήματος Πολιτισμού του Δήμου Κω και με την υποστήριξη του,ο Π.Ο.Κώων«ο ΦΙΛΗΤΑΣ», το Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα ΚΩ, η ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ.«ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»,και οι εκδόσεις της Εστίας, διοργανώνουν την Πέμπτη 3 Ιουλίου, στις 20.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κω-Χάνι (στην οδό Γρηγορίου Ε’), εκδήλωση παρουσίασης της νουβέλας «Μερκάντο» της Μαρίας Μαμαλίγκα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η πλοκή της νουβέλας «Μερκάντο», που στα εβραιο-ισπανικά σημαίνει αυτήν που εξαγοράστηκε με λύτρα από τον Άγγελο του Θανάτου, διαδραματίζεται ανάμεσα στον Ιανουάριο του 1943 και τον Ιούνιο του 1947, και αποτελεί ένα χρονικό επιβίωσης και περιπλάνησης. Η ηρωίδα, μία δεκαεπτάχρονη Σεφαραδίτισσα, αφηγείται ημερολογιακά τη ζωή της, όπως εξελίσσεται στη Ρόδο κατά τη διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής, στο Μαρμαρίς και στην Κωνσταντινούπολη όπου καταφεύγει μέχρι το τέλος του πολέμου, και αργότερα στην Ασντόντ, όπου επισκέπτεται -μέσω Ρόδου- τη μοναδική συγγενή της που επιβίωσε του Άουσβιτς.
Στο φόντο αυτής της αφήγησης διαδραματίζονται διάφορα σημαντικά πολιτικά γεγονότα, όπως η ιταλική και γερμανική κατοχή στα Δωδεκάνησα, ο εκτοπισμός και η εξόντωση των Εβραίων της Ρόδου, της Κω και της Λέρου στο Άουσβιτς-Μπίρκενάου, η «Αναγέννηση» της παιδείας στην Κωνσταντινούπολη μέσω των Γερμανοεβραίων λογίων προσφύγων που δίδαξαν στα τουρκικά πανεπιστήμια, το τέλος και η έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το ημερολόγιο εναλλάσσεται με τριτοπρόσωπη αφήγηση, που φωτίζει διακριτικά τα πρόσωπα στη ζωή της ηρωίδας και συμπληρώνει τα γεγονότα, συνθέτοντας την ιστορία μιας δύσκολης ενηλικίωσης, ενός μεγάλου έρωτα, καθώς και του αφανισμού μιας εβραϊκής κοινότητας και μιας εποχής.
Ένα σύντομο απόσπασμα από το «Μερκάντο»:
Ρόδος, 15 Σεπτεμβρίου 1943
Σήμερα μεγάλος συνωστισμός στο λιμάνι του Μαντρακιού. Είχα μια εντύπωση συντέλειας του κόσμου. Οι περισσότεροι μέσα στις λάντζες ήταν Ιταλοί. Πληρώνουν όσο όσο για να περάσουν απέναντι και να γλιτώσουν τον εκτοπισμό. Και να σκεφτεί κανείς ότι τους Γερμανούς τους είχαν συμμάχους. Σε μια βάρκα αναγνώρισα κι έναν γνωστό μου. Τον Χασάν, με το στρωματάδικο στην Τουρκερία. Καθόταν δίπλα σε κάποιον Γρέγο, που κρατούσε στο χέρι μια ανοιγμένη ομπρέλα. Από τι περίμενε να προστατευτεί, άραγε, μέσα στη βάρκα; Από τις σφαίρες, τα κύματα ή τη βροχή;
Για το βιβλίο θα μιλήσουν κατά σειράν:
Ο Θεοδόσης Διακογιάννηςποιητής-συγγραφέας ( αναφορά για του Εβραίους της Κω)
Ο Μηνάς Χατζηαντωνίου Δια βίου Κοινωνικός Παιδαγωγός-Υπεύθ. ΔΡΕΠΠΟ «Φαιναρετη»
Και η συγγραφέας:
Η Μαρία Μαμαλίγκα γεννήθηκε στη Ρόδο. Σπούδασε χημεία και σινεμά, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στην Αθήνα (ΕΚΠΑ) και στην Αγγλία (UEA). Έχει διδάξει επί εξαετία Διδακτική Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου στη Ρόδο. Σήμερα διδάσκει κινηματογράφο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα και κριτικά κείμενα για τα εικαστικά και τον κινηματογράφο σε εφημερίδες και περιοδικά. Το βιβλίο Μερκάντο (Εστία, 2024) είναι η πρώτη της νουβέλα, η οποία τιμήθηκε με τα Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη 2024 -δεύτερη στην κατηγορία της νουβέλας- και μπήκε στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Μυθιστορήματος «Κώστας Κυριαζής» για ιστορικά μυθιστορήματα που έχουν εκδοθεί εντός των ετών 2022, 2023 και 2024.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία ΤουλαντάΠαρισίδου, φιλόλογος, αρχαιολόγος, συγγραφέας, ΠρόεδροςΠνευματικού Ομίλου Κώων ο ΦΙΛΗΤΑΣ, και θα χαιρετίσει η ΤέτηΦάκκου, εκπαιδευτικός,Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων παράρτημα Κω
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα. Οι συνδιοργανωτές