Ο κ. Πίκουλας εξήγησε ότι, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του προς τη ΔΕΥΑΚ, το σοβαρό ζήτημα με την υδροδότηση παραμένει άλυτο, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να έχουν ξεραθεί – κάτι που μεταφράζεται σε οικονομική καταστροφή.
«Απαιτώ από τη δημοτική αρχή να βγει στον κάμπο, να δει τα προβλήματα από κοντά και να δώσει άμεσες λύσεις. Η ζημιά είναι τεράστια. Να μην μεταφέρεται η ευθύνη στους δημοτικούς υπαλλήλους. Πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε για να σωθεί ο αγροτικός τομέας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο έμπειρος γεωργός αναφέρθηκε στο αρδευτικό της Λίμνης, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ελλάδα, που όμως, όπως είπε, «το έχουμε καταστρέψει». «Καλλιεργώ από το 1998. Τότε 200 στρέμματα ποτίζαμε όλοι. Τώρα έχουν απομείνει μόλις δύο αγρότες – εγώ και ο Γιάννης Ρούφας. Πώς γίνεται τότε, που ήμασταν 15 αγρότες, να έχουμε νερό και τώρα, δύο άτομα, να μην έχουμε;», διερωτήθηκε.
Ο κ. Πίκουλας τόνισε ότι ποτίζει με ελεγχόμενα συστήματα για να αποφεύγεται η σπατάλη και η αλόγιστη χρήση νερού. Παράλληλα, έχει ενημερώσει τη ΔΕΥΑΚ για την ανεξέλεγκτη ροή νερού προς τις ελιές για πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής πίεση και ποσότητα για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, ειδικά τις πρωινές ώρες.
«Το είχαμε επισημάνει και πριν 12 χρόνια, επί δημαρχίας Χατζηκαλύμνιου. Άλλοι εξυπηρετούνται σε ώρες που δεν έχουν πρόβλημα και εμείς που χρειαζόμαστε νερό το πρωί, δεν έχουμε. Θέλω απαντήσεις για το ποιος αποφάσισε να μας δίνουν νερό απόγευμα αντί για πρωί. Εδώ και δύο εβδομάδες έχω μιλήσει με αρμόδιο υπάλληλο στη ΔΕΥΑΚ. Μου είπε ότι θα δουν το θέμα, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα», είπε.
Σε ερώτησή μας για το αν είχε κάποια επαφή με στέλεχος της δημοτικής αρχής, καθώς και για την εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας και του θεσμικού πλαισίου, ο κ. Πίκουλας απάντησε:
«Περιμένουμε απαντήσεις για τον κανονισμό. Είχαμε ραντεβού στα γραφεία στο Λινοπότι τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν ήρθε κανένας υπεύθυνος. Κανένας εκλεγμένος δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μου. Είμαι συνεπής απέναντι στο δήμο με τις υποχρεώσεις μου και απαιτώ το ίδιο».
Ο κ. Πίκουλας χαρακτήρισε την κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες «τριτοκοσμική» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη αν δεν επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα.
«Δεν είναι δυνατόν να μην μπορώ να ποτίσω τις καλλιέργειές μου και να ποτίζονται οι ελιές. Θα κάνω ό,τι προβλέπει ο νόμος για να διαφυλάξω τα δικαιώματά μου», υπογράμμισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες αγρότες στην Κω έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και είναι καθήκον της Πολιτείας, του Δήμου, της Περιφέρειας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων να σταθούν αρωγοί στους εναπομείναντες που συνεχίζουν τον αγώνα για την τοπική αγροτική παραγωγή.
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο: