Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Επιστολή διαμαρτυρίας Φορέων & Συλλόγων της Κω προς τον Περ/ρχη για να πάρει πίσω την απόφαση για τα 50 χλμ στο επαρχιακό δίκτυο

26/04/2025
1530 Εμφανίσεις
18 Σχόλια

Οι οιωνοί για την τουριστική σεζόν φαίνεται να είναι και φέτος με το “μέρος μας”, αφού τόσο οι προκρατήσεις όσο και οι προβλέψεις για τις αφίξεις επισκεπτών, δείχνουν ότι θα έχουμε μια ακόμα εξαιρετική χρονιά, ίσως και καλύτερη από την περυσινή που έσπασε όλα τα ρεκόρ, ωστόσο τα “θετικά μαντάτα” ίσα που φτάνουν στην πόρτα του αερολιμένα ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ…

Από εκεί και έπειτα, πολλά από αυτά που θα έπρεπε να συνοδεύουν τον επισκέπτη μέχρι την ολοκλήρωση της διαμονής του στο Νησί, δεν συνάδουν με την αξία και το πρεστίζ της Κω (που ως κορυφαίο προορισμό την “πουλάμε” στις εκθέσεις), σε κάποια μάλιστα δεν περνάμε ούτε τη βάση…

Ένα από αυτά, είναι το οδικό δίκτυο του νησιού, που απ’ άκρη σ’ άκρη, έχει ως κεντρικό στοιχείο το ελάττωμα και το οποίο αν και έχει βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο, “κυκλοφορεί” ανενόχλητο μέσα στην καθημερινότητα μας, ψάχνοντας για το επόμενο θύμα…

Πολλά αυτά που το “στοιχειώνουν”, τελευταία όμως και ιδιαίτερα μετά την ορμώμενη από σχετική μελέτη, απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να κατεβάσει το ανώτατο όριο ταχύτητας σε όλο το δίκτυο, στα 50χλμ ανά ώρα (από 70χλμ), σαν να βγήκαν όλα μονομιάς στην επιφάνεια, αφού οι οδηγοί και κυρίως αυτοί που εργάζονται στην “άσφαλτο”, ζουν καθημερινά μια “κόλαση”, ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες που… “σφίγγουν τα γάλατα”.

Τουριστικοί φορείς του Νησιού, που είτε έμμεσα, είτε άμεσα επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση, χτύπησαν όλο αυτό το διάστημα, που είναι σε εφαρμογή το μέτρο, αρκετές φορές το “καμπανάκι”, ζητώντας να γίνουν έστω κάποιες παραμετροποιήσεις σε ορισμένα σημεία του νησιού, ανταπόκριση ωστόσο δεν είδαν και έτσι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

12 λοιπόν φορείς – σύλλογοι και αρκετά τουριστικά πρακτορεία του νησιού, συναντήθηκαν την Κυριακή 6/4 στο κτίριο του Επιμελητηρίου Κω και αφού συζήτησαν διεξοδικά για το πρόβλημα, συνέταξαν μία επιστολή με παραλήπτες, τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο και το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην οποία μεταξύ άλλων, τους ζητούν να πάρουν πίσω την απόφαση για την μείωση του ορίου ταχύτητας, διαφορετικά είναι αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και μέσα στη σεζόν.

Στην επιστολή τους μάλιστα, αναφέρουν ως λανθασμένη την συγκεκριμένη απόφαση, τονίζοντας ότι, όχι μόνο θα πρέπει να επιστρέψει το όριο των 70 χλμ, αλλά σε ορισμένα σημεία αυτό θα πρέπει να αυξηθεί και στα 90 χλμ, ενώ καλούν τον Περιφερειάρχη, να φτιάξει το οδικό δίκτυο, καθώς όπως αναφέρουν, μαζί με τους πενιχρούς ελέγχους της Αστυνομίας, αποτελούν τις κύριες αιτίες που προκαλούν θανατηφόρα δυστυχήματα στο Νησί μας.

Όσον αφορά τώρα τις κινητοποιήσεις, το Σωματείο Οδηγών τουριστικών Λεωφορείων Κω, έχει ήδη αποφασίσει να “σηκώσει χειρόφρενο” την Πρωτομαγιά, ενώ υπάρχει θετική σκέψη και από άλλους φορείς του Νησιού, για μία δυναμική κινητοποίηση, είτε την Πρωτομαγιά, είτε μία άλλη ημερομηνία. Βέβαια, οι κινητοποιήσεις δεν σταματούν εδώ, αφού όπως μας ενημέρωσε ο κ. Αντώνης Γκιντιζές, εκ μέρους των Οδηγών Λεωφορείων, θα προχωρήσουν σε συνεχείς 2ωρες στάσεις εργασίες, καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν, εάν δεν αναιρεθεί η απόφαση αυτή.

Μια τέτοια εξέλιξη, δεν θέλουμε ούτε να φανταστούμε τι επιπτώσεις θα έχει στην τουριστική Κω του 2025, καθώς σε αντίστοιχη κίνηση των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, το 2013 (όπου οι “αριθμοί” ήταν πολλοί μικρότεροι), είχαμε αντικρίσει θλιβερές εικόνες με εκατοντάδες “εγκλωβισμένους τουρίστες” να μην μπορούν να μετακινηθούν από και προς το αεροδρόμιο.

Από την πλευρά της, η Έπαρχος κ. Σβύνου, εξέφρασε την ανησυχία, ότι με τις κινητοποιήσεις, θα ταλαιπωρηθούν οι επισκέπτες μας, τονίζοντας ότι όσοι προβούν σε τέτοιες ενέργειες, ας αναλάβουν και την ευθύνη της δυσφήμισης του τόπου.

*Να σημειωθεί ότι συνεχίζονται οι υπογραφές και από άλλους φορείς - Συλλόγους για τη ειστολή. Αυτοί που συμμετείχαν στην συνάντηση που έγινε στο Επιμελητήριο και συνυπέγραψαν μέχρι στιγμής, είναι οι:

- Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Κω

- Σύλλογος Ενοικιαζόμενων ΕΙΧ με οδηγό Κω

- Σύλλογος Μεταφορέων Φορτηγών Κω

- Εταιρεία ΚΤΕΛ – ΚΩ Α.Ε.

- Σύλλογος Επισιτισμού Κω

- Εμπορικός Σύλλογος Κω

- Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κω

- Εκπρόσωποι σχολών Οδηγών

- Σύλλογος Επίσημων Ξεναγών Δωδεκανήσου

- Εκπρόσωποι Ασφαλειών Αυτοκινήτων Κω

- Εκπρόσωποι εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ Α.Ε.

- Εκπρόσωποι της εταιρείας Vavoulis tours

- Εκπρόσωποι των Τουριστικών Γραφείων Κω, Python tours, Theokritos travel, Tigaki tours, Sailaway, Tigaki Express, DTS


Α. ΓΚΙΝΤΙΖΕΣ: ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο κ. Αντώνης Γκιντιζές, από το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, που δεν θα αφήσουν να περάσει, προειδοποιώντας για δυναμικές και συνεχείς κινητοποιήσεις.

«Η μείωση του ορίου ταχύτητας, στα 50 χλμ – είπε- είναι μία απαράδεκτη απόφαση και καλούμε τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο να την πάρει πίσω, καθώς προκαλούνται τεράστια προβλήματα. Δεν έχουν βάση τα όσα προφασίζονται για να παρθεί αυτή η απόφαση. Τα τροχαία προκαλούνται κυρίως από την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και από τον ελλιπή αστυνομικό έλεγχο και όχι από το όριο ταχύτητας. Εμείς πιστεύουμε ότι το όριο ταχύτητας όχι μόνο θα πρέπει να επιστρέψει στα 70 χλμ, αλλά σε ορισμένα σημεία, να αυξηθεί και στα 90.

Δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτή η απόφαση. Είμαστε αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις, είτε μόνοι μας, είτε μαζί με άλλους φορείς. Στην συνάντηση που είχαμε οι φορείς, πριν από λίγες ημέρες, είδα ότι υπάρχει πρόθεση για κινητοποιήσεις και από άλλους φορείς. Εμείς σαν σωματείο, έχουμε πάρει απόφαση για 24ωρη κινητοποίηση την Πρωτομαγιά και κανένα τουριστικό λεωφορείο δεν θα πραγματοποιήσει δρομολόγια. Τώρα, δεν έχει παρθεί απόφαση, εάν θα συμμετέχουν εκείνη την ημέρα και άλλοι φορείς ή εάν αυτό θα γίνει σε κάποια άλλη ημερομηνία. Πάντως εμείς δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτή την κινητοποίηση. Εάν δεν αναιρεθεί η απόφαση θα προχωρήσουμε σε συνεχείς 2ωρες στάσεις εργασίας».

Όσον αφορά το αν θα κινηθούν νομικά κατά της απόφασης αυτής, ο κ. Γκιντιζές, μας ενημέρωσε ότι δυστυχώς έχει περάσει η προθεσμία που έπρεπε να γίνει αυτό και αυτή τη στιγμή, δεν θα είχε καμία αξία, μία τέτοια κίνηση.


Γ. ΣΕΓΡΑΙΔΟΣ: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕΚΩ κ. Γιώργος Σεγραίδος, που συμμετείχε στην συνάντηση, τόνισε ότι η απόφαση για τη μείωση του ορίου ταχύτητας, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη σεζόν. «Οι επισκέπτες μας – είπε- έρχονται στο νησί για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τις διακοπές τους. Όταν μετατρέπεις ένα νησί σε μία μεγάλη πόλη, όσον αφορά το κυκλοφοριακό και την κίνηση, τότε τους προκαλείς δυσφορία. Αν πρέπει να περάσεις διπλάσια ώρα στο αυτοκίνητο για να φτάσεις στον προορισμό σου, τότε αυτό δεν το λες εξέλιξη, αλλά οπισθοδρόμηση. Υπήρχαν και πέρυσι παράπονα από πελάτες μας και φέτος, αν δεν αλλάξει η απόφαση αυτή η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη. Καλούμε τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο έστω και τώρα να αναιρέσει την απόφαση αυτή».

Σε ερώτησή μας για το αν το Σωματείο τους συμμετέχει σε κάποια κινητοποίηση, απάντησε ότι υπήρχε θετική άποψη απ’ όλους που συμμετείχαν ώστε να γίνει μία συνολική δυναμική κινητοποίηση, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί από τα Δ.Σ. του κάθε Συλλόγου – Φορέα.


Μ. ΚΙΝΝΑΣ: ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Πρόεδρος Ιδιοκτητών Ταξί Κω κ. Μανόλης Κίννας, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνάντηση, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ανέφερε ότι συμφωνεί με την μείωση του ορίου ταχύτητας.

«Εμείς σαν Σωματείο, έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στην απόφαση για τη μείωση του ορίου ταχύτητας στο Επαρχιακό δίκτυο, εκτιμώντας ότι η απόφαση αυτή, περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει. Πρέπει οι υπεύθυνοι να αναλογιστούν τι επιπτώσεις έχει αυτή η απόφαση και να την διορθώσουν. Θα δημιουργηθεί τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα χωρίς λόγο. Δεν υπάρχει εξήγηση για το ανώτατο όριο των 50 χλμ σε ορισμένα σημεία που είναι μεγάλες ευθείες εκτός κατοικημένων περιοχών».

Όσον αφορά συμμετοχή του Σωματείου τους, σε τυχόν κινητοποιήσεις, ο κ. Κίννας, ανέφερε ότι εάν υπάρχει σχετική πρόταση, τότε θα την φέρει στο Δ.Σ., ώστε να συναποφασίσουν.


Ν. ΣΒΥΝΟΥ: ΟΣΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Έπαρχο Κω κ. Ντίνα Σβύνου, μας ανέφερε ότι δεν τις έχει κοινοποιηθεί η επιστολή, εκφράζοντας την ανησυχία της, για τυχόν κινητοποιήσεις που γίνουν εν μέσω της σεζόν και θα έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των επισκεπτών και την δυσφήμιση του νησιού μας.

«Ενημερώθηκα για την επιστολή από τα ΜΜΕ, καθώς ουδέποτε μου κοινοποιήθηκε. Τη διάβασα με σεβασμό στην άποψη και στα επιχειρήματα που εκφράζουν οι υπογράφοντες φορείς. Το θέμα, έχει συζητηθεί ευρύτερα μετά την απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου, τέλη Ιουλίου 2024 καθώς προκάλεσε αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο. Και όπως έχω ήδη αναφέρει, το μέτρο αυτό, σαφώς και μας δημιουργεί «δυσφορία», βασίστηκε όμως σε μελέτη που έχει παραδοθεί από ειδικούς στην ασφάλεια του οδικού δικτύου. Πώς μπορεί ένα περιφερειακό συμβούλιο να μη στηρίξει μια μελέτη τεκμηριωμένη, που αφορά την οδική ασφάλεια; Υπενθυμίζω πως η απόφαση αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα.

Θέλω όμως να αναφέρω στους συμπολίτες μας και να το τονίσω, πως η απόφαση θέσπισης ανώτατου ορίου ταχύτητας των 50χμ, ακολουθείται από νέα μελέτη, η οποία αφορά στη βελτίωση της Επαρχιακής οδού Κως-Αεροδρόμιο. Μια μελέτη υψηλού προϋπολογισμού της τάξεως των 874 χιλιάδων ευρώ, που περιλαμβάνει τη δημιουργία διαχωριστικής νησίδας, 10 κόμβων στα σημεία που κρίνονται επισφαλή αλλά και 13 τεχνικών έργων, για τη διέλευση ρεμάτων, γεγονός που μας δείχνει ότι το πρώτο περιοριστικό μέτρο, είναι απλά η αρχή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.

Πρόθεση και δέσμευση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, αποτελεί το να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της μελέτης, γεγονός που θα οδηγήσει ουσιαστικά σε ένα νέο, ασφαλές επαρχιακό δίκτυο. Αυτό θα είναι και ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών στο νησί μας και βεβαίως, εκεί θα είναι δυνατή και η αναθεώρηση των ανώτατων ορίων οδήγησης».

Σε ερώτησή μας, για το αν θα υπάρχουν επιπτώσεις από τυχόν κινητοποιήσεις εν μέσω της σεζόν, η κ. Σβύνου απάντησε: «Η άποψή μου είναι γνωστή. Αν κάποιος εκ των φορέων, θεωρεί πως ταλαιπωρώντας τους επισκέπτες του νησιού, που μας τιμούν με το να επιλέγουν το νησί μας για τις διακοπές τους, θα φέρει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, τότε ας αναλάβει και την ευθύνη της δυσφήμισης του τόπου μας»


K. KAΡANAΣΙΟΣ (ΞΕΝΑΓΟΙ ΚΩ): ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στη συνάντηση των φορέων για το επίμαχο θέμα της μείωσης του ορίου ταχύτητας στα 50 χλμ στο επαρχιακό δίκτυο της Κω, συμμετείχε μεταξύ άλλων και το Σωματείο Ξεναγών Δωδεκανήσου. Ο υπεύθυνος του τομέα Κω κ. Κωνσταντίνος Καρανάσιος, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, τοποθετήθηκε με αιχμηρό τρόπο, κάνοντας λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες, λάθος προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας και επιλεκτικούς ελέγχους από την τροχαία.

«Εάν γίνουν κινητοποιήσεις, φυσικά και οι ξεναγοί της Κω θα λάβουμε μέρος. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος συμμετοχής, αλλά η παρουσία μας θεωρείται δεδομένη. Το ζήτημα της ταχύτητας δεν επηρεάζει μόνο τους ξεναγούς, αλλά τη λειτουργία ολόκληρου του νησιού μας. Τα 50 χλμ μπορεί να επιβλήθηκαν για την αποφυγή ατυχημάτων, όμως η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται αλλού. Το νησί μας δεν έχει καμία υποδομή. Είμαστε στους 5 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και δεν έχουμε δρόμους, αλλά κατσικόδρομους. Αντί για την ενίσχυση του επαρχιακού οδικού δικτύου, επιλέχθηκε η εύκολη λύση της μείωσης ταχύτητας. Το νησί μας έχει μια συγκεκριμένη φέρουσα ικανότητα, η οποία συνεχώς ξεπερνιέται, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αναβάθμιση των υποδομών.

Τον χειμώνα είμαστε ένα νησί φάντασμα και το καλοκαίρι ζούμε σε ρυθμούς Μανχάταν, με τριτοκοσμικές συνθήκες.

Γίνονται επιλεκτικοί έλεγχοι από την Τροχαία, οι οποίοι δεν εστιάζονται στα ενοικιαζόμενα οχήματα. Τα περισσότερα ατυχήματα το καλοκαίρι είναι από γουρούνες που οδηγούν τουρίστες. Δεν γίνεται να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι σε κάθε επίπεδο.

Το θέμα με το όριο ταχύτητας, δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Όταν υπάρχει υπερκορεσμός το καλοκαίρι και τον χειμώνα δεν ανάβουν ούτε τα φώτα, το πρόβλημα είναι συνολικό. Πρέπει να δούμε τι έχουμε και τι πραγματικά μπορούμε να διαχειριστούμε».



Σ. ΠΗΣ: Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Ο κ. Πης, με δεκαετίες εμπειρίας πίσω από το τιμόνι και με θητεία ως Δημοτικός Σύμβουλος, γνωρίζει σε βάθος τόσο την καθημερινότητα των οδηγών, όσο και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αλλαγή πρακτικών και νοοτροπίας

«Είναι τεράστιο το πρόβλημα που δημιουργείται από το όριο των 50 χλμ. Καταρχάς, το ψυχολογικό φορτίο για εμάς, τους επαγγελματίες είναι τεράστιο. Οδηγούμε καθημερινά στον επαρχιακό δρόμο, πίσω από οχήματα που πηγαίνουν αργά, με οδηγούς που μιλούν στο τηλέφωνο ή κουβεντιάζουν με τον συνοδηγό. Σπάνε τα νεύρα μας, και εμείς έχουμε να προλάβουμε καράβια, να φορτώσουμε και να ξεφορτώσουμε σε όλο το νησί, να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας. Το άγχος αυξάνεται και μαζί του, δυστυχώς, αυξάνονται και τα ατυχήματα.

Το 50άρι μπορεί να ισχύει μέσα στην πόλη, όχι όμως σε επαρχιακούς δρόμους. Είναι αδιανόητο να κινούμαστε με τέτοια όρια, όταν μιλάμε για επαγγελματικές μεταφορές σε ένα νησί με αποστάσεις και πίεση χρόνου. Παλαιότερα, χρειαζόμασταν 2 ώρες για να εξυπηρετήσουμε την Κέφαλο. Τώρα θέλουμε 4. Και φυσικά, έχει αυξηθεί και το κόστος – γιατί όταν το φορτωμένο όχημα κινείται με χαμηλότερη ταχύτητα, καίει περισσότερο πετρέλαιο.

Οι επαγγελματίες οδηγοί μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο στον δρόμο. Δεν είμαστε απλοί χρήστες – έχουμε εμπειρία, ξέρουμε τι κάνουμε. Και όμως, βλέπουμε καθημερινά πόσα ατυχήματα προκαλούνται από αυτόν τον λανθασμένο κανονισμό. Είναι λάθος όλη αυτή η κατάσταση και σκοπεύω να την θέσω και στον κύριο Περιφερειάρχη στην επόμενη μας συνάντηση.

Είναι αυτονόητο ότι θα λάβουμε μέρος σε τυχόν κινητοποίηση. Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα στη δουλειά μας. Εγώ ο ίδιος, έχω δώσει μάχες για να αλλάξουν πράγματα, όπως οι μονοδρομήσεις στην Ασκληπιού, και βλέπω καθημερινά πόσο δύσκολο γίνεται το έργο μας. Το ίδιο ισχύει και στο Ζηπάρι. Κάτι πρέπει να αλλάξει άμεσα».


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Περιφερειάρχη, πρόσφατα ελήφθη μια απόφαση από το αρμόδιο Συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τα μεγέθη των ταχυτήτων στο Επαρχιακό δίκτυο της Κω.

 Αποφασίστηκε να ισχύσει ως ανώτατο όριο ταχύτητας, αυτό των 50 χιλιομέτρων ανά ώρα, σε όλο το μήκος του Επαρχιακού δικτύου. Από την πόλη της Κω μέχρι την Κέφαλο και όλα τα χωριά μας.

 Στο σώμα της παραπάνω απόφασης αναφέρεται, ότι την άνω ρύθμιση εισηγήθηκε το ΙΜΕΤ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών), όπου στην εισήγηση του Ινστιτούτου αυτού πρυτάνευσε ο δείκτης θανάτων στο οδικό δίκτυο της Κω, το οποίο παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις.

 Με αυτήν την απόφαση δαιμονοποιείται η ταχύτητα χωρίς ουσιαστική έρευνα των αιτιών που οδήγησαν στα σοβαρότερα τροχαία ατυχήματα του νησιού μας. Μάλιστα, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι πολλά από τα θανατηφόρα ατυχήματα έλαβαν χώρα σε αστικό δίκτυο και όχι στο Επαρχιακό, ανατρέπονται βασικά δεδομένα στα οποία η απόφαση αυτή στηρίχθηκε. Η μείωση της ταχύτητας δεν αποτελεί λύση πανάκεια. Δεν μπορεί να είναι το γιατρικό όλης της παθογένειας των Ελληνικών δρόμων. Είναι φαινόμενο που πρέπει να παταχθεί αλλά με ορθολογιστική προσέγγιση και όχι με αφοριστικό για την ταχύτητα τρόπο. Πρέπει να εξεταστούν ένα προς ένα τα σημεία όπου έλαβαν χώρα ατυχήματα και να υποδειχθούν λύσεις κατά περίπτωση. Είναι παράλογο να επιβάλλουμε γενικές απαγορεύσεις, διότι έτσι ξεφεύγουμε από το αναγκαίο μέτρο και χάνουμε την ουσία των πραγμάτων. Παρεμβαίνουμε χωρίς να πείθουμε τους χρήστες της οδού για την αναγκαιότητα της παρέμβασής μας. Σε κάθε επιμέρους ατύχημα πρέπει να εξετάσουμε τον αιτιώδη σύνδεσμο μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος και έτσι να παρέμβουμε με ουσιαστικά μέτρα οδικής ασφάλειας. Διαφορετικά επιχειρούμε αλόγιστα, παραβλέποντας ότι σε όλα τα ατυχήματα που είχαν ως αιτία την ταχύτητα, υπήρξε υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου αυτής από τον οδηγό. Άρα ακόμη και στα ατυχήματα ταχύτητας, υπήρχε σήμανση με χαμηλό όριο ταχύτητας, το οποίο ο οδηγός υπερέβη. 

 Κ. Περιφερειάρχη, η απόφασή σας είναι λαθεμένη. Αν και στο σώμα αυτής αναφέρεται ότι ζητήθηκε η άποψη των φορέων, εντούτοις κανείς από μας που υπογράφουμε την παρούσα δεν συναινούμε στην μείωση των ορίων ταχύτητας. Καμιά συναίνεση δεν υπήρξε. Αντίθετα υπάρχει σοβαρή αντίθεση διότι η μείωση του ορίου ταχύτητας σε τέτοια όρια δημιουργεί τεράστια προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, που καθιστά αδύνατη την παροχή του συγκοινωνιακού έργου στο νησί μας.

Η παραπάνω απόφασή σας πάσχει σε όλες τις παραδοχές της. Ειδικότερα:

Α. Μια βασική παραδοχή της απόφασης επί της οποίας στηρίχθηκε η απόλυτη ρύθμιση των 50 χιλιομέτρων ανά ώρα, σε όλο το μήκος και πλάτος της, είναι τα πολλά τροχαία ατυχήματα, τα οποία κατά το σκεπτικό της απόφασης, αποδεικνύουν την επισφάλεια και την επικινδυνότητα της οδού. Όμως μια τέτοια γενική παραδοχή, χωρίς την επιμέρους αξιολόγηση ενός εκάστου τροχαίου ατυχήματος, δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα. Για παράδειγμα στα θανατηφόρα ατυχήματα που οφείλονται στην μέθη των οδηγών, δεν φταίει η ταχύτητα, αλλά η μέθη.

Στην οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών ή αλκοόλ, λύση είναι ο έλεγχος με συνεργεία της τροχαίας. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Αν πράγματι φταίει μόνο η ταχύτητα και αυτό είναι διαπιστωμένο από την ανάλυση των επιμέρους θανατηφόρων τροχαίων και την αιτιολογημένη γνωμάτευση των ειδικών, τότε να περιορίσουμε την ταχύτητα μόνο σε αυτά. Στις μεγάλες ευθείες, όπως αυτές στο Σ.Μ. Σκλαβενίτη, στην ευθεία από την Λίμνη Πυλίου μέχρι τον κόμβο Μαστιχαρίου, στην μεγάλη ευθεία του Μαστιχαρίου ή της Καρδάμαινας, στις μεγάλες ευθείες τις Κεφάλου, που δεν έγινε ποτέ τροχαίο ή που έγινε από αιτία άσχετη με την ταχύτητα, γιατί να περιορίσουμε το όριο; Αν το ατύχημα έγινε καθ’ υπέρβαση του ορίου ταχύτητας των 70 χλμ, τότε γιατί να μην ορίσουμε ως όριο αυτό των 70 χλμ. Αν τα ατυχήματα οφείλονται στο κακό οδόστρωμα γιατί να μειώσουμε το όριο; Γιατί να μην φροντίσουμε ώστε να έχουμε καινούργιο ασφαλτοτάπητα, αντί να προσφεύγουμε στην εύκολη λύση της μείωσης ταχύτητας; Γιατί να μην επιστρατεύσουμε άλλες λύσεις; Ξέρετε οι σύγχρονες πολιτείες επιδίδονται στην συνεχή και αδιάλειπτη επίβλεψη των οδών με άριστο οδόστρωμα και σωστές κλίσεις στις στροφές, με σωστή σήμανση στο οδόστρωμα και στις πινακίδες.

Β. Μια δεύτερη παραδοχή της απόφασης είναι ότι η μείωση των 50 χιλιομέτρων δεν θα επηρεάσει σημαντικά, έως καθόλου, τους επιθυμητούς χρόνους της κάθε διαδρομής, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο. Η παραδοχή αυτή είναι αντιφατική, διότι αν προτάσσουμε την ασφάλεια, ο χρόνος της διαδρομής είναι μη υπολογίσιμο μέγεθος. Αν η αιτία των θανατηφόρων ατυχημάτων αποδίδεται στην ταχύτητα, τότε πράγματι να την μειώσουμε ακόμη περισσότερο. Αλλά και πάλι θα πρέπει να εξετάσουμε την περίπτωση ο περιορισμός να γίνει μόνο στα επικίνδυνα σημεία, τα οποία φυσικά να χαρακτηρίζονται ως τέτοια, με βάση τα στατιστικά μεγέθη των τροχαίων και την μορφολογία του σημείου και όχι με βάση μια αόριστη πιθανολόγηση του κινδύνου. 

Γ. Τρίτη παραδοχή της απόφασης είναι η ανεπάρκεια της οδού σε υψηλές ταχύτητες. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά θα πρέπει να προσδιοριστεί ποιες θεωρούνται υψηλές ταχύτητες. Και μάλιστα, ανάλογα με την φύση και το σημείο της οδού. Γενικόλογες κουβέντες για υψηλές ταχύτητες χωρίς πραγματικά μεγέθη, δεν έχουν θέση σε αποφάσεις που εδράζονται σε μελέτες ειδικών. Για παράδειγμα αν ορίσουμε το όριο στα 70 χλμ ανά ώρα, είναι υψηλή ταχύτητα ή όχι; Στην μεγάλη ευθεία της Κεφάλου είναι υπερβολική ή αναγκαία; Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι η ταχύτητα των 70 χλμ σε όλες τις μεγάλες ευθείες είναι απαραίτητη αν όχι και αυτή των 90 χλμ σε κάποια σημεία χωρίς παρόδιους οδικούς κόμβους.

Δ. Τέταρτη παραδοχή που οδήγησε στην μείωση του ορίου, είναι το συμπέρασμα ότι στους κόμβους Μαρμαρίου, Μαστιχαρίου, Τιγκακίου και Πυλίου, παρατηρούνται υψηλές ταχύτητες και παραβιάσεις της σήμανσης του ΣΤΟΠ. Μα αυτός δεν είναι λόγος να περιορίσεις την ταχύτητα σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Αν παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση στα σημεία αυτά, με ποια λογική περιορίζεται το όριο στα υπόλοιπα σημεία της οδού, πριν και μετά τους παραπάνω κόμβους;`

Ε. Πέμπτη παραδοχή που οδήγησε στην μείωση του ορίου, είναι το συμπέρασμα ότι στις ευθείες προς Καρδάμαινα και Κέφαλο, υπάρχει αλληλουχία διαδοχικών ευθύγραμμων τμημάτων με καμπύλα τμήματα, σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους και επικίνδυνες έξοδοι με κακή ορατότητα. Φυσικά και αυτή παραδοχή είναι άστοχη. Για όσους κινούνται καθημερινά στην οδό προς Καρδάμαινα, τα καμπύλα τμήματα είναι σε τρία μόνο σημεία και χωρίς να περιορίζεται η ορατότητα. Εξάλλου ακόμη και αν υπάρχουν σημεία με εξόδους ιδιοκτησιών ή παρόδιων οδών, ας περιοριστεί η ταχύτητα μόνο σε αυτά τα σημεία με ειδική σήμανση. Ακολούθως, στην ευθεία της Κεφάλου, καμιά έξοδος προς τα ξενοδοχεία δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια γενική μείωση του ορίου ταχύτητας, αφού οι ευθείες είναι τεράστιες σε σχέση με το σύνολο του δικτύου και η ορατότητα απεριόριστη.

ΣΤ. Τέλος έχει ιδιαίτερη σημασία η ακροτελεύτια παρατήρηση με την οποία η απόφαση συμπυκνώνει όλα της τα συμπεράσματα. «Η μείωση των ορίων ταχύτητας θα οδηγήσει σε μείωση στον αριθμό και κυρίως μείωση παθόντων και θυμάτων, αλλά απαιτεί την εφαρμογή του ορίου ειδικά από τους μόνιμους κατοίκους και ακόμη περισσότερο από τους επαγγελματίες οδηγούς». Δηλαδή ακόμη και η μείωση του ορίου ταχύτητας σε 50 χιλιόμετρα ανά ώρα, δεν θα εκμηδενίσει, απλά θα μειώσει τους θανάτους. Με άλλα λόγια όπως και αν ρυθμίσουμε το όριο ταχύτητας, οι θάνατοι θα έρθουν μοιραία. Και φυσικά η ευθύτατη στοχοποίηση των μόνιμων κατοίκων και ιδίως όλων ημών των επαγγελματιών του νησιού είναι αστοιχείωτη, αφού στατιστικά η πλειοψηφία των ατυχημάτων προκλήθηκε από παραθεριστές και εποχιακά εργαζόμενους, δηλαδή προσωρινά κατοίκους Κω.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι καμιά από τις επιμέρους παραδοχές της απόφασης, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τέτοια γενίκευση. Οι γενικεύσεις είναι επικίνδυνες διότι εξομοιώνουν ανόμοιες καταστάσεις και αναιρούν τον χαρακτήρα της σπουδαιότητας που πρέπει να αποδίδουμε σε κάποια ιδιαίτερα σημεία της οδού. Φυσικά και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Επαρχιακό μας δίκτυο ως ανεπαρκές, αλλά την ίδια στιγμή, να μην αναιρέσουμε τον χαρακτήρα του, εξομοιώνοντάς το με όλα τα αστικά δίκτυα. Υπάρχουν θανατηφόρα ατυχήματα με αιτία την ταχύτητα. Υπάρχουν όμως πολλά με αιτία την μέθη. Υπάρχουν αρκετά με αιτία την κακή σχεδίαση και πλημμελή συντήρηση της οδού. Άλλα με αιτία τον ανεπαρκή φωτισμό και την κακή ποιότητα του οδοστρώματος. Άλλα με αιτία την κακή συντήρηση των οχημάτων. Πολλά με την παραβίαση του στοπ. Όχι μόνο με την ταχύτητα, που την δαιμονοποιήθηκε αναιτιολόγητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων οφείλεται στην παραβίαση του ΣΤΟΠ και την μέθη. Χρειάζεται λοιπόν μελέτη ενός εκάστου ατυχήματος και η εξαγωγή συμπερασμάτων από το καθένα από αυτά να γίνεται αιτία προβληματισμού και διδαχής. Απαιτείται μελέτη ενός εκάστου σημείου της Επαρχιακής, ως προς την σχεδίαση της οδού, ως προς την κατάσταση του οδοστρώματος, ως προς την κλίση κάθε επιμέρους στροφής, ως προς τις ανωφέρειες και τις κατωφέρειες, ως προς την ορατότητα των οδηγών σε καμπυλωτές οδεύσεις. Δεν αρκεί μόνο η διαπίστωση των πολλών εξόδων από παρόδιες ιδιοκτησίες και καταστήματα ή κόμβους. Η μείωση της ταχύτητας σε τόσο μικρά μεγέθη, ως το αντίδοτο στα ατυχήματα, είναι στρουθοκαμηλισμός. Ιδίως όταν όλοι γνωρίζουμε πως τα σύγχρονα οχήματα έχουν υπέροχα συστήματα πέδησης, όπως το ABS. Όταν τα σύγχρονα ελαστικά λειτουργούν ασφαλέστατα, εφόσον τηρούνται οι προδιαγραφές των κατασκευαστών τους και χρησιμοποιούνται σε κατάλληλο ασφαλτόστρωμα. Όταν οι υπολογιστές που ελέγχουν την λειτουργία των οχημάτων, έχουν επιφέρει επανάσταση στην κίνησή τους.

Όλοι εμείς που «περπατάμε» την επαρχιακή κάθε μέρα σε όλα τα σημεία της, θεωρούμε ότι η αιτία του κακού για τα θανατηφόρα και όλα τα ατυχήματα είναι το κακό δίκτυο και οι πενιχροί έλεγχοι. Ας αναλογιστούμε και πάλι, ότι το σημείο της στροφής του Πελαργού «έφαγε» πολύ κόσμο. Η επιτυχής παρέμβαση των τότε διοικούντων οδήγησε στον μηδενισμό των ατυχημάτων στο σημείο αυτό. Και ο λόγος δεν είναι, απλά μια πινακίδα μείωσης της ταχύτητας. Αυτή υπήρχε και πριν. Το όριο ταχύτητας στον Πελαργό, πριν την παρέμβαση, ήταν 50 χιλιόμετρα την ώρα. Και όμως σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι με αυτό ακριβώς το όριο ταχύτητας. Η λύση λοιπόν ήταν η παρέμβαση. Πριν την παρέμβαση και παρά το χαμηλό όριο, όλα αποδίδονταν στην ταχύτητα. Παράβλεπαν όλοι οι ιθύνοντες, ότι αυτός που έτρεχε στην στροφή του Πελαργού, έτρεχε και στην προηγούμενη στροφή. Έτρεχε και στην προ-προηγούμενη. Δεν έπεφτε όμως έξω σε αυτές. Έπεφτε στον Πελαργό. Χάθηκαν πολλοί άνθρωποι μέχρι να αποδοθούν τα αίτια στην ανάποδη κλίση της οδού και να γίνει η παρέμβαση. Θρηνήσαμε πολλά θύματα μέχρι να αποδεχθούμε, ότι η αιτία του κακού δεν ήταν η ταχύτητα, Η αιτία ήταν η κακή σχεδίαση της οδού. Και δυστυχώς τέτοιες αξιολογήσεις, περί ορθών κλίσεων στις στροφές, περί ποιότητας οδοστρώματος, ή άλλα αίτια που ανάγονται στην μορφολογία της οδού, δεν αναφέρονται στην επίμαχη απόφαση. Ουδόλως απασχόλησαν τους εισηγητές και τους συμβούλους. Και επιτέλους ας μην χρησιμοποιούμε την ταχύτητα ως άλλοθι για τις παθογένειες του οδικού μας δικτύου και τις δικές μας ευθύνες.

 Πιστεύουμε λοιπόν ότι δεν μελετήθηκαν επισταμένα πολλοί παράμετροι, καθοριστικοί για την επιβολή τέτοιου ορίου. Δεν αξιολογήθηκαν πολλά γενετικά στοιχεία της ασφάλειας, που η επιστήμη και οι κανόνες της οδοποιίας επιβάλλουν. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η ταχύτητα των 90 χιλιομέτρων ανά ώρα σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου είναι ενδεδειγμένη. Σε όλες τις μεγάλες ευθείες του δικτύου. Σε άλλα σημεία το όριο μπορεί να είναι αυτό των 70 χιλιομέτρων την ώρα. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει στα σημεία κόμβων να περιορίζεται. Φυσικά και πρέπει στις κατοικημένες περιοχές, όπως μέσα στον οικισμό Ζηπαρίου το όριο να είναι αυτό των αστικών περιοχών. Όμως ο περιορισμός του ορίου ταχύτητας θα πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Ο περιορισμός πρέπει να υποστηρίζεται από κυκλοφοριακές λογικές και όχι να φτάνει στο σημείο να αναιρεί τον επαρχιακό χαρακτήρα του δικτύου μας. Διότι αυτό γίνεται. Η επαρχιακή μας οδός μετατρέπεται σε μια αστική και αυτό δημιουργεί τεράστιο ζήτημα στην εργασία μας, με πολλές παραμέτρους, αφού προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση σε όλο το μήκος και πλάτος του δικτύου, πολλαπλασιάζει τον χρόνο κάθε επιμέρους διαδρομής, αυξάνει το κόστος κάθε μετακίνησης, δημιουργεί τεράστιες ανάγκες για αύξηση των οδηγών σε εποχές όπου η προσφορά αυτού του είδους εργασίας είναι περιορισμένη. 

                                                                                                                                                      

Κως 8 Απριλίου 2025

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 18
Ανώνυμος
Ανώνυμος 27/04 - 19:32
Που αλλού;
Αφού λένε ότι κοπτονται για την ασφάλεια μας να μας πουν σε ποιο άλλο νησί της Ελλάδας που μπορεί να έχει και χειρότερο δρόμο από την Κω βάλανε όριο τα 50 χιλιόμετρα. Στη Ρόδο; όχι. Στην Κέρκυρα; όχι. Που; μόνο στην κούφια κεφαλή τους. Άχρηστοι όλοι στην Περιφέρεια
Ανώνυμος
Ανώνυμος 27/04 - 11:51
Σβυνου ναβροζιδης χατζημαρκος και Λευτεράκης
Και Σβυνου ο περιφερειάρχης δεν δυσφημεί το νησί μας, που όπου σταθεί και βρεθεί ακόμα και σε συνεντεύξεις κατηγορεί το νησί και τον δήμαρχο. Το φερέφωνο σας ο Λευτεράκης (ο υπάλληλος της περιφέρειας) δεν δυσφημεί το νησί μας με όλα αυτά που γράφει στην σελίδα του? Σβυνου ναβροζιδης και ο υπάλληλος σας "Λευτέρης" είστε στην ίδια γραμμή με τον χατζημαρκο που μισεί το νησί και στην επόμενες εκλογές εάν συνεχίσετε έτσι θα μας βρείτε μπροστά σας. Λευτέρη (ή μάλλον Μιχάλη) ξέρουμε ποιός είσαι!
miranta
miranta 27/04 - 10:09
Ελεος
Αεροδρόμιο - Κω 20 χιλιόμετρα απόσταση.Με 70 πρην χρειάζονταν χρειαζόσουνα 20 με 25 λεπτά.Τωρα με 50 χρειάζεσαι 25 με 27.Ετσι και αλλιώς στις στροφές δεν πας με το ανώτερο.Τωρα σε τι οφελούνται όλα αυτά τα σωματεία με αυτά τα 5-7 λεπτά;Πόσα δρομολόγια θα κερδίσουν;Πόσα ευρώ σε τελική;Αξίζει τον κόπο να σωθεί έστω και ένας άνθρωπος;Ναι ή όχι;Αυτό είναι το θέμα.Δεν είναι πολιτικό και ούτε με ενδιαφέρει η πολιτική σταδιοδρομία κανενός επάρχου ή νομάρχη.
Αναμεταδότης
Αναμεταδότης 27/04 - 09:12
Όριο ταχύτητας Κω
Αρχικά έπρεπε επίσημα σαν φορείς να ζητήσετε να σας δοθεί η μελέτη που έγινε για να αλλάξει το όριο ταχύτητας και ποιος ονομαστικά την συνέταξε.. Μετά πάμε όλο το νησί να του κάνουμε μήνυση και ας αποφασίσει το δικαστήριο... Δεν μπορεί ο κάθε κουστουμάτος από το γραφείο του να ταλαιπωρεί ένα ολόκληρο νησί επειδή μερικοί είναι ανίκανοι να φτιάξουν και να στελεχώσουν ένα νοσοκομείο
Ανώνυμος
Ανώνυμος 27/04 - 02:42
μας δουλευουν κανονικα
η κα Επαρχος πραγματικα ειναι εκτος τοπου και χρονου Αντι να συστρατευθει με το συμφερον του νησιου κοπτετε για την δυσφημηση Βρε που μπλεξαμε και μετα θελει να κατεβει και για Δημαρχος στις επομενες εκλογες τρομαρα της Ειμαστε το μοναδικο νησι στην Ελλαδα που του επεβαλλαν οριο 50 χλμ σε ολο το οδικο δικτυο ξευτιλα Ο δε ποντιος δεν μιλαει μαζι με τον Κρητικο εκει δεν υπαρχει αποψη καμια μονο στα σκουπιδια λαλουσαν
Ανώνυμος
Ανώνυμος 27/04 - 01:11
ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ
Τώρα τους ψηφίσατε... Τα λάθη πληρώνονται!!!
Ανώνυμος
Ανώνυμος 27/04 - 00:40
Δείτε Ρόδο Σύρο!
Σε ποιο άλλο νησί έχει μειωθεί το όριο ταχύτητας;; στην Ρόδο η στην Σύρο;
Dafy
Dafy 27/04 - 00:10
Dafy
Και 200 να το βάλετε το όριο πάλι κάποιοι αουγκανοι θα προσπαθούν να το ξεπεράσουν....50-70 είναι πολύ καλά περισσότερο έλεγχο και ακόμα περισσότερο έλεγχο στους τουρίστες που οδηγούν όπως να ναι.... σταματάνε μες την μέση του δρόμου να ελέγξουν τον χάρτη!!!!!αν είναι δυνατόν!!!! GPS δεν έχουν;;;; Και ας μήν μιλήσουμε για τα stop ??????!!!! Κάνεις δεν σταματά κάντε κόμβους και νησίδες προτεραιότητα δεν έχει ο τουρισμός έχει η ανθρώπινη ασφάλεια και η εύρυθμη λειτουργία του νησιού
Τσαμπίκος
Τσαμπίκος 26/04 - 23:58
Οι 7 πληγές του ... σκόρδου
Μετά από μια πρόσφατη επίσκεψη στη Ρόδο και μετά μεγάλης εκπλήξεως μου, διαπίστωσα πως, το όριο ταχύτητας, σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο εκεί, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τα 50 χλμ/ωρα. Δεν πρέπει να πάνε καλά αυτοί εκεί κάτω, αψηφούν την ασφάλεια των πολιτών στο ίδιο τους το νησί, στον βωμό του κέρδους βεβαίως βεβαίως
Ανώνυμος
Ανώνυμος 26/04 - 23:36
ΚΑ ΣΒΥΝΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΩ ΕΓΩ
ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑ. ΣΒΥΝΟΥ: ΟΧΙ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΙΜΟΥΝ ΑΥΤΟΙ, ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΕΔΩ ΒΡΗΚΑΝ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ. ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΟΥΡΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΡΑΤΩΜΕΝΕΣ ΠΟΔΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΡΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ. ΚΟΙΤΑΤΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ. ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 26/04 - 22:28
Μπράβο
50 χιλιόμετρα την ώρα είναι αρκετά για το μικρό μας νησί. Τώρα το μόνο που μένει είναι να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Όλα θα πάνε καλά.
Προκόπης
Προκόπης 26/04 - 22:16
Προς έλεος
Ρε φίλε τις πολιτιαμένες χωρες τις βλέπεις μονο στον υπνο σου ρε μαριονέτα της Σβυνου...
Ανώνυμος
Ανώνυμος 26/04 - 21:57
Ελεος
Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο ρίχνουν τα όρια για να σώσουν κόσμο.Εδω οι επαγγελματίες θέλουν αύξηση ορίων αδιαφορώντας για ζωές,απλά σκέφτονται περισσότερα δρομολόγια και ευρώ.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 26/04 - 20:47
Αλητεία
Κάποιοι ανίκανοι με κουστούμια που κάθονται σε ένα γραφείο και τα έχουν όλα έτοιμα που αν γινόταν θα σας σπαγαμε στο ξύλο για την άνεση που έχετε και δεν σκέφτεστε τους ανθρώπους που δουλεύουν στον δρόμο αυτοί αποφασίζουν για μας τώρα αν είναι δυνατόν.. πάρτε πίσω την εγκληματική απόφαση λαμόγια
Ανώνυμος
Ανώνυμος 26/04 - 20:32
.,
ΑΣΧΕΤΟΙ ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ......ΚΑΙ ΕΑΝ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑ GPS ΣΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ ΤΟΥΣ .......ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΠ ΟΡΙΟ.......
Ανώνυμος
Ανώνυμος 26/04 - 20:21
Αμαν
Η σβυνου καλό θα είναι να μην μας απειλή.Αντε γιατί η υπομονή μας έχει φτάσει στα όρια μας.Εγινε και αυτή αδημονας !!!!!!
Ανώνυμος
Ανώνυμος 26/04 - 19:35
Ζηλεύει την Κω
Ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος που του δώσαμε 70% μας έχει γραμμένους τους Κωους. Είναι από το 2014 Περιφερειάρχης και δεν έχει κάνει ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ. Οι συνεργάτες του στην Κω είναι ο ένας χειρότερος από τον άλλο. Περίμενα από την Ντίνα κάτι να κάνει αλλά με έχει διαψεύσει. Δεν έχει κότσια. Ο κοντός και ο ψηλός είναι για τα μπάζα. Άρα μην περιμένουμε τίποτα καλό
Πολίτης
Πολίτης 26/04 - 18:47
Πολίτης
Καλά μας κάνουνε.Αφου οι 9/10 οδηγάνε σαν ουρακοταγκοι. Και στα 30 Χιλ./μ μας εύχομαι.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ