Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Το μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας, αναγνωρίστηκε από την Unesco (γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)

02/05/2025
52 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Μια γλώσσα που επιβίωσε μέσα στους αιώνες, μια γλώσσα που διασώθηκε κάτω από τον σκληρό Οθωμανικό ζυγό, για 400 και πλέον χρόνια  (1453-1821μ.Χ.), αύτη είναι η Ελληνική και έτυχε Παγκόσμιας αναγνώρισης.  

Είναι μια γλώσσα που διέδωσε  ο Στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος, (Αρχαία Πέλλα 356π.Χ.-ως το 323 π. Χ. στη Βαβυλώνα). Στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα,  δίδαξε ο Πλάτωνας (428-347π. Χ.)και ο Αριστοτέλης(384-322π.Χ). 

Μια γλώσσα που γράφτηκαν τα πιο σοφά συγγράμματα, από τους ανθρώπους των Γραμμάτων. Μια γλώσσα που με αυτήν αφηγήθηκαν τα πιο σημαντικά γεγονότα, οι ιστορικοί Ηρόδοτος (484-425π.Χ.) και Θουκυδίδης(460-395π.Χ.)   

Είναι μια γλώσσα η Ελληνική, στην οποία οι καθοδηγητές της Χριστιανοσύνης, οι Τρεις Ιεράρχες και Πατέρες των Γραμμάτων, μας παρέδωσαν Θεολογικά και  Ιστορικά αριστουργήματα.  

 Σε αυτή τη γλώσσα, μεταφράστηκαν από την Αραμαϊκή και Εβραϊκή  διάλεκτο, η Βίβλος και τα Ιερά Ευαγγέλια. Μια  γλώσσα χιλιάδων χρόνων, που δάνεισε πάρα πολλές λέξεις της, σε άλλες γλώσσες. 

Αν  και πολλοί προσπάθησαν να την νοθεύσουν, έμεινε αλώβητη στο πέρασμα των αιώνων. Αύτη  είναι η Ελληνική γλώσσα, η Αρχαία και η Νέα Ελληνική Γραμματεία, με την οποία μεγαλούργησαν ιστορικοί, ποιητές, λογοτέχνες και πεζογράφοι. 

Την  αξία της Ελληνικής γλώσσας, αναγνωρίζουν δεκάδες ξένα Πανεπιστήμια και την διδάσκουν στους σπουδαστές τους. 

Αυτή τη γλώσσα θέλησε πρόσφατα να τιμήσει  η παγκόσμια κοινότητα της Unesco, εκτιμώντας την αξία και την προσφορά της στον πολιτισμό και την επιστημονική γνώση, ανακηρύσσοντας προς τιμήν της την  Παγκόσμια ημέρα  Ελληνικής γλώσσας, ‘WORLD GREEK  LANGUAGE  DAY’,την 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού,  (Ζάκυνθος 6  Απριλίου 1798 - έως Κέρκυρα  9 Φεβρουαρίου 1857- ετών 59).

 Η αναγνώριση έγινε τελικά  με απλή συναίνεση και χωρίς να απαιτηθεί ψηφοφορία.  Μόνο τα  Αγγλοσαξονικά κράτη αντέδρασαν, όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, Αγγλία, αλλά και παραδόξως η Ιταλία, στην ιστορική απόφαση, για ανακήρυξη Παγκόσμιας ημέρας της Ελληνικής γλώσσας.   

 Με αυτή την απόφαση,  η Ελληνική γλώσσα αποκτά μεγαλύτερη διεθνή  βαρύτητα, αν και οι παραπάνω χώρες εξέφρασαν την ρητή αντίθεσή τους, με το αιτιολογικό, ότι υπάρχει πληθωρισμός και δεν χρειάζονται πλέον περισσότερες, τιμητικές ή γιορτινές Παγκόσμιες ημέρες. Όμως όπως είπε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Unesco,  ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, η ημέρα αυτή είναι ημέρα χαράς και περηφάνιας, όχι μόνον για τους Έλληνες, αλλά και για τους φιλέλληνες. 

Διότι πρόκειται για την Διεθνή αναγνώριση, της διαχρονικότητας, της αξίας, της οικουμενικότητας, και της ιστορικής προσφοράς, της θαυμάσιας γλώσσας μας, στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.  Όπως  δε ανέφερε και το Αθηναϊκό Πρακτορείο  Ειδήσεων, η ιστορική αυτή απόφαση ελήφθη  από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Unesco, που συνεδρίασε στις 14 Απριλίου του 2025, στο Παρίσι.

  Η  Unesco ως εκπαιδευτική, επιστημονική και πολιτιστική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, έχει 194 κράτη μέλη. Στο  Εκτελεστικό Συμβούλιο, συμμετέχουν τα 58. Από  τα 58 μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, τα 41 και κατά πλειοψηφία στήριξαν σθεναρά,  την πρόταση να ανακηρυχτεί η Παγκόσμια Ημέρα  Ελληνικής Γλώσσας.

 Αυτή την πρόταση που κατατέθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Unesco, την υπέγραψαν συνολικά 88 χώρες μέλη της Unesco. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε, πως η χώρα που παρουσίασε πρώτη τις προτάσεις της, για να κηρυχτεί,  Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ήταν η Υπερατλαντική χώρα η Αϊτή. Το γεγονός αυτό έχει και  έναν προφανή, σχετικό συμβολισμό, αφού η μακρινή αυτή χώρα, ήταν και η πρώτη χώρα, που αναγνώρισε το Ελληνικό μας Κράτος, ως ανεξάρτητο.

Όμως πόσο τιμάμε και διατηρούμε ακέραια και ανόθευτη, στην καθημερινότητά μας, την Ελληνική γλώσσα, όταν στις κουβέντες μας βάζουμε Αγγλοσαξονικές λέξεις ή όταν γράφουμε με τα ‘greeklish’ τα φραγκολεβαντίνικα και τα παρδαλά Λατίνο-Ελληνικά;  Έτσι δεν προσβάλουμε και περιφρονούμε την γνήσια Ελληνική γραφή, παραγκωνίζοντας, την πλούσια μητρική μας γλώσσα; 

 Η  Ελληνική γλώσσα, αποτελεί ανά τους αιώνες, μια κιβωτό αξιών και είναι ο φορέας του πολιτισμού, με πλούσιες έννοιες. Η γλώσσα μας η μητρική,  είναι η ταυτότητα μας, το λεκτικό όργανο, έκφρασης και δημιουργίας, πλούσιας γραφής, ανεκτίμητων κειμένων και σημαίνει το παρελθόν, που στηρίζει το μέλλον μας. 

Η Ελληνική γλώσσα, αποτελεί   μεταξύ των ανθρώπων γέφυρα επικοινωνίας, αντίληψης, κατανόησης, συνεννόησης, συμπόρευσης,  αλλά και συναίνεσης.   Η  ιστορική αυτή απόφαση της Unesco,  αποτελεί την επίσημη Παγκόσμια αναγνώριση της Ελληνικής γλώσσας και θα βοηθήσει στην περεταίρω διάδοσή της. 

Το βασικό  κριτήριο για την ανακήρυξη από την Unesco,   Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας,  είναι η επιρροή, η εξέλιξη, η διαμόρφωση και η συνεισφορά της, στον Παγκόσμιο πολιτισμό.

 Η Ελληνική γλώσσα, ομιλείται επίσημα,  από δυο Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και από τους απανταχού  Έλληνες ομογενείς μας,  του εξωτερικού. Αυτό έπαιξε κομβικό ρόλο, στην ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, καθώς επιφανείς Ακαδημαϊκοί και καθηγητές της διασποράς και ξένοι λόγιοι, με Ελληνική παιδεία, στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Πρόκειται δε για την ιστορική δικαίωση, των προσπαθειών της αναγνώρισης της Ελληνικής γλώσσας και αποτελεί μεγάλη νίκη, όχι μόνο για τους  Έλληνες, αλλά και για τους φιλέλληνες και πρέπει να την τιμούν ιδίως οι νέοι και να την διδάσκονται σωστά στα Σχολεία.   

Ανάμεσα σε χιλιάδες γλώσσες στον κόσμο,  η Ελληνική γλώσσα, σύμφωνα με τους φιλόλογους, συνδυάζει τέσσερα ιδιαίτερα σημαντικά χαρακτηριστικά.  

Πρώτον  μια αδιάσπαστη συνεχή διαιώνιση,  για 40 αιώνες προφορικής παράδοσης και για 35 αιώνες γραπτής παράδοσης, αφού μιλάμε για τέσσερεις χιλιετηρίδες. Αν αναφερθούμε στην Αλφαβητική γραφή, θα περιοριστούμε να πούμε, πως καθιστά την Ελληνική γλώσσα, την μακροβιότερη συνεχή ομιλούμενη και γραπτή γλώσσα της Ευρώπης.

  Έτσι ακριβώς όπως το είπε και ο Έλληνας Νομπελίστας, ποιητής Γεώργιος Σεφέρης, (Σμύρνη 29/2/1900- Αθήνα 20/9 1971), κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1963 στην Σουηδία, ότι, ‘η Ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται και μπορεί να δήχθηκε αλλοιώσεις, όπως δέχεται κάθε ζωντανή γλώσσα, αλλά δεν παρουσίασε κανένα κενό ή χάσμα. 

Η  Ελληνική γλώσσα, παραμένει ο φάρος του πολιτισμού,  της γραφής και της επιστήμης, εμπλουτίζοντας την ιστορία, την ποίηση και την λογοτεχνία. Για αυτό πρέπει να την στηρίξουμε, με μεγάλη προσπάθεια και αγώνα. Επιβάλλεται   να την τιμούμαι, χρησιμοποιώντας την καθημερινά, αφού και  οι ξένοι την τίμησαν ιδιαίτερα, αφιερώνοντας και καθιερώνοντας για χάρη της, την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Ξανθίππη Αγρέλλη 

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ